DUER I TÅRNET

Tårnrummet på Christiansborg Slot er et pulterkammer. Her står gipsskulpturer og modeller, hvoraf nogle er så store, at de reelt ikke kan komme ud af rummet igen. Her har ting hobet sig op med tiden, her har tiden gjort holdt. Da tårnet blev opført i 1918 var det åbent mod himlen, og i en kort periode trak byens duer også herind og byggede reder. Men duer er smittebærere, så ret tidligt blev der lukket af for dem.

Duerne er også noget andet. De er et forbindelsesled, der binder tiderne sammen. De er en flok, der letter og lander, et vingesus over os. De er en enkelt fugls klare blik, en grå vinges changeringer. Der har altid været duer i byen, generationer af børn er vågnet til deres bløde kurren, har set dueflokkene samle sig på torvet og lette i et brus.

Der findes omkring 300 forskellige duearter, fordelt på 40 slægter. Duen er den ældst kendte tamfugl, og har været brugt som budbringer for mennesket i århundreder. Ordet due kommer fra det oldnordiske dúfa.

Duerne bor i naturen. Men de bor også i myterne, i den kollektive erindring, digtene og billederne. I Christiansborgs tårn kan man tænke på, at ordet due også bruges om politikere, som arbejder kompromissøgende i en større sags tjeneste.

Kunstneren Eva Koch har taget udgangspunkt i rummets funktion som opmagasineringssted, og hun har billedligt talt åbnet tårnet mod himlen og ladet duerne flytte ind. I al deres forskellighed – for der er mange slags duer, selv om det hyppigst er byduen, vi hilser på i hovedstaden.

Her i tårnet sidder de som noder på en tråd langs væggene, og gør som duer nu gør. Engang imellem flyver en af dem op, vi hører vingernes slag, og ser den lande et andet sted i rummet. Lyden er en lige så vigtig medskaber som billedet.

Eva Koch arbejder med videokunst, der er lavet specifikt til ét bestemt sted; hun bruger videomediet og lyden til at bringe rummet i spil, vække det til live. Ved at følge duernes omrids og fjerne baggrunden, kan hun frigøre dem fra videobilledets snærende ramme, og skabe en levende illusion. Et tredimensionelt billede, en forunderlig tidslomme, den besøgende kan træde ind i.

DEL DIN OPLEVELSE

#taarnetInstagramFacebookTwitterTripAdvisor

www.taarnet.dk bruger cookies for at sitet virker og for at indsamle statistik til forbedring af din brugeroplevelse. Læs mere om cookies.

Accepter Accepter ikke