- Udsigten
UDSIGTEN
Bemærk: Udsigten er lukket indtil videre!
Udsigten er navnet på Tårnets udsigtsplatform. Den er beliggende 44 meter over jorden og er det øverste niveau, du kan besøge i Tårnet. Herfra er der en storslået udsigt over hele København.
Det er gratis at besøge Udsigten. Adgang sker via indgangen i Kongeporten.
Du kan besøge Udsigten alene eller i kombination med et besøg i restauranten. Vær opmærksom på, at restauranten er meget populær. Det er derfor en god idé at bestille bord på forhånd.
Læs mere om restauranten.
Hvis du tager billeder fra Udsigten med din smartphone, så brug hashtagget #taarnet, når du poster dem på sociale medier som Instagram og Facebook.
- Historien
HISTORIEN
Tårnet er opført som del af det tredje og nuværende Christiansborg Slot, der blev bygget i perioden 1907-1928. Det er, som resten af slottet, tegnet af arkitekt Thorvald Jørgensen. Undervejs blev planerne for Tårnet ændret flere gange, bl.a. fordi byggeriet overskred budgetterne. F.eks. sparede man en del af udsmykningen væk, så Tårnet kun havde én krone, da Christiansborg Slot stod færdigt i 1928.
Først i 1934 kom de sidste to kroner på. Det skete på et initiativ taget af den daværende indenrigsminister, Bertel Dahlgaard, der mente, at Tårnet med kun én krone lignede Korsør Banegård. Med tilføjelsen af de to kroner, opsat på en såkaldt fløjstang, blev Tårnet samtidig højere end tårnet på Københavns Rådhus. Med sine 106 m er Tårnet på Christiansborg Slot fortsat det højeste tårn i København – 40 cm højere end netop rådhustårnet.
De tre kroner symboliserer Kalmarunionen, den historiske alliance mellem Danmark, Norge og Sverige i perioden 1397 til 1523. Udover kronerne er fløjstangen udsmykket med et kors og en vejrhane. Korset symboliserer, at Danmark er et kristent land. I spiret ses også otte figurer, der er skabt af billedhuggeren Axel Locher. De 3.1 m høje kobberfigurer viser mænd og kvinder, der udfører forskellige erhverv – blandt figurerne er en fisker og en landmand.
Nyt tag på Tårnet
Tårnet blev opført i jernbeton med en granitbeklædt facade og en tagbeklædning, der oprindeligt bestod af teglsten. I 1937 blev teglstenene, efter en landsdækkende indsamling, udskiftet med kobber. I starten af det nye årtusinde blev det konstateret, at Tårnets kobberbeklædning og underliggende jernbeton var i en så dårlig forfatning, at en gennemgribende renovering var nødvendig. Renoveringen fandt sted fra 2006 til 2009.
Efter renoveringen er taget nu kobberbrunt, indtil vejr og vind i løbet af de næste 20 år vil irre kobberet, så det får sin karakteristiske grønne farve tilbage. Den nye kobberbelægning forventes at kunne holde ca. 100 år.
- Slottet
SLOTTET
Med Tårnet som et markant vartegn kan Christiansborg Slot ses langt omkring. Christiansborg Slot ligger på øen Slotsholmen og indtager en central plads i København. Hvor slottet ligger, har der gennem årene stået mange forskellige bygningsværker: først en bispeborg, siden et slot med et fangetårn og senest tre forskellige udgaver af Christiansborg. Det tredje Christiansborg Slot blev bygget i perioden 1907-1928.
I dag råder Folketinget over de fleste af slottets lokaler, herunder Tårnet. Statsministeriet og Højesteret har også til huse på Christiansborg, og derudover er en del af slottet stillet til rådighed for kongehuset. Dronning Margrethe benytter De Kongelige Repræsentationslokaler på Christiansborg til officielle arrangementer som gallamiddage, nytårskure og audienser.
De forskellige dele af slottet har hver deres indgange, og indendørs er det normalt ikke muligt at bevæge sig rundt mellem de forskellige dele.
Besøg Folketinget
Som besøgende i Tårnet har du mulighed for også at opleve andre dele af Christiansborg Slot. Det er bl.a. muligt at komme på en gratis omvisning i Folketinget. For enkeltpersoner og mindre grupper finder der omvisninger sted søn- og helligdage samt i skoleferierne. Omviseren tager dig med rundt i Folketinget, hvor du bl.a. ser Vandrehallen, Landstingssalen, grundlovene og Folketingssalen. Det er gratis at deltage, og du kan bestille plads på forhånd på ft.dk. Du kan også hente billetter i Folketingets besøgsindgang på dagen.
Større grupper kan også komme på omvisning i Folketinget. Læs mere om mulighederne på ft.dk.
Slottets øvrige seværdigheder
Udover at besøge Tårnet og Folketinget har du på Christiansborg Slot også mulighed for at gå på opdagelse blandt gobeliner, lysekroner, underjordiske ruiner, gyldne kareter og kridhvide heste. Læs mere om slottets øvrige seværdigheder på Christiansborg.dk:
De Kongelige Repræsentationslokaler
- Duer i Tårnet
DUER I TÅRNET
Tårnrummet på Christiansborg Slot er et pulterkammer. Her står gipsskulpturer og modeller, hvoraf nogle er så store, at de reelt ikke kan komme ud af rummet igen. Her har ting hobet sig op med tiden, her har tiden gjort holdt. Da tårnet blev opført i 1918 var det åbent mod himlen, og i en kort periode trak byens duer også herind og byggede reder. Men duer er smittebærere, så ret tidligt blev der lukket af for dem.
Duerne er også noget andet. De er et forbindelsesled, der binder tiderne sammen. De er en flok, der letter og lander, et vingesus over os. De er en enkelt fugls klare blik, en grå vinges changeringer. Der har altid været duer i byen, generationer af børn er vågnet til deres bløde kurren, har set dueflokkene samle sig på torvet og lette i et brus.
Der findes omkring 300 forskellige duearter, fordelt på 40 slægter. Duen er den ældst kendte tamfugl, og har været brugt som budbringer for mennesket i århundreder. Ordet due kommer fra det oldnordiske dúfa.
Duerne bor i naturen. Men de bor også i myterne, i den kollektive erindring, digtene og billederne. I Christiansborgs tårn kan man tænke på, at ordet due også bruges om politikere, som arbejder kompromissøgende i en større sags tjeneste.
Kunstneren Eva Koch har taget udgangspunkt i rummets funktion som opmagasineringssted, og hun har billedligt talt åbnet tårnet mod himlen og ladet duerne flytte ind. I al deres forskellighed – for der er mange slags duer, selv om det hyppigst er byduen, vi hilser på i hovedstaden.
Her i tårnet sidder de som noder på en tråd langs væggene, og gør som duer nu gør. Engang imellem flyver en af dem op, vi hører vingernes slag, og ser den lande et andet sted i rummet. Lyden er en lige så vigtig medskaber som billedet.
Eva Koch arbejder med videokunst, der er lavet specifikt til ét bestemt sted; hun bruger videomediet og lyden til at bringe rummet i spil, vække det til live. Ved at følge duernes omrids og fjerne baggrunden, kan hun frigøre dem fra videobilledets snærende ramme, og skabe en levende illusion. Et tredimensionelt billede, en forunderlig tidslomme, den besøgende kan træde ind i.
- Praktisk info
PRAKTISK INFO
Bemærk: Udsigten er lukket.
Gæster, der skal spise i restauranten, skal bære mundbind fra de står i køen i Kongeporten, til de sidder ved deres bord i restauranten.
Indgang
Tårnet er en del af Christiansborg Slot i det indre København. Indgangen til Tårnet findes i Kongeporten – en stor port ud mod Christiansborg Slotsplads (se et billede af porten her) og mod Indre Slotsplads (via Marmorbroen og Ridebanen). I indgangen går der en elevator op til Tårnet. Det er ikke muligt at tage trappen.Offentlig transport
Der er mange muligheder for at komme til Tårnet med offentlig transport. På rejseplanen.dk kan du planlægge din rejse. Angiv Christiansborg som destination. Følgende buslinjer stopper ved Christiansborg: 1A, 2A, 26, 37, 66 og 350S. Nærmeste metrostation er Gammel Strand station.Parkering
Der er meget begrænsede parkeringsmuligheder i nærheden af Tårnet og Christiansborg. De få tilgængelige parkeringspladser findes i Slotsholmsgade og langs Frederiksholms Kanal. Parkering i området er mod betaling. Læs mere om parkering i Københavns Kommune på kk.dk. Nærmeste P-hus ligger på Bremerholm (ved Magasin du Nord). Parkering på Ridebanen eller i Indre Slotsgård er kun tilladt for ansatte på Christiansborg.Åbningstider
Restaurantens åbningstider kan findes her.
Pris
Det er gratis at besøge Tårnet.Adgang og ventetid
Ved indgangen i Kongeporten er der to køer: én kø til restauranten og én kø til Udsigten. Køen til restauranten er både til dem, der har bestilt bord på forhånd, og til dem, der satser på, at der er ledige pladser. Personalet vil prioritere de gæster, der har bestilt bord. Det en god idé at møde op i god tid inden det tidspunkt, man har bestilt bord til.Der er ofte kø for at besøge Udsigten. Der er som regel mindst kø mellem kl. 11 og 12 og mellem kl. 16 og 17.30.
Sikkerhed
Besøgende skal igennem et sikkerhedstjek ved indgangen i Kongeporten. Omfanget af sikkerhedstjekket varierer, og derfor kan der opstå kø. Vi anbefaler, at gæster beregner 15 minutter til tjekket.Restauranten
Restauranten ligger i ca. 34 meters højde med en lofthøjde på 11 m.
Højden på tårnet er 106 m og udsigten er beliggende i 44 meters højde.Bord kan bookes her.
Rygning
Det er ikke tilladt at ryge, hverken i restauranten eller Udsigten. Rygetrængende restaurantgæster må tage elevatoren ned for at ryge. Rygning kan derfor kun foregå, når indgangen har åbent, da man skal skannes, inden man kan komme op til restauranten igen.Fotografering
Det er tilladt at fotografere til privat brug. Kommercielle optagelser samt optagelser, som kræver særlig opstilling af udstyr, må kun ske efter aftale med Folketinget. Læs mere på taarnet.dk/presse. Brug hashtagget #taarnet, når du poster billeder fra Tårnet på Instagram, Facebook eller Twitter.Hunde og husdyr
Det er ikke tilladt at medbringe dyr i Tårnet. Førerhunde og servicehunde, der ledsager deres ejer, må dog gerne medbringes, både i restauranten og Udsigten.Garderobe
På restaurantens etage findes en garderobe, som er forbeholdt restaurantens gæster. Den er uden opsyn og på eget ansvar.Wi-fi
I restauranten og i Udsigten er der fri adgang til wi-fi uden brug af adgangskode. For at få adgang til det trådløse netværk skal man blot acceptere betingelserne, der bl.a. omhandler god it-adfærd.Toiletter
Der findes toiletter på restaurantens etage.Bagage
Der må kun medbringes kufferter og tasker, som overholder følgende mål: højde 55 cm, bredde 40 cm og dybde 23 cm. Det er ikke muligt at få opbevaret kufferter, tasker eller andre former for bagage i indgangen.Mad og drikke
Det er ikke tilladt at tage egen mad eller egne drikkevarer med i Tårnet.Betalingskort og valuta
Restauranten modtager VISA/Dankort, VISA-kort, Master Card, JCB-kort samt Union Pay-kort. Der kan betales kontant med danske kroner (DKK).Hjertestarter
Der findes en hjertestarter, både i indgangen og i restauranten. Hjertestarterne kan betjenes af personalet.Cykler
Det er ikke tilladt at parkere sin cykel i Kongeporten (ved indgangen til Tårnet), men der findes en del cykelstativer omkring Christiansborg, bl.a. i Rigsdagsgården.Rollator
Der er mulighed for at medbringe sin rollator i Tårnet, herunder i restauranten.Glemte genstande
Tårnet er ikke ansvarlig for glemte genstande. Genstande, der bliver glemt i Tårnet, vil efterfølgende blive indleveret til Servicecentret i Folketinget, hvor de kan afhentes af ejeren.Gruppebesøg
Det er ikke muligt at bestille plads på forhånd, når man skal besøge Udsigten. Når gruppen ankommer, skal den blot stille sig i køen til Udsigten. Hvis du ønsker at booke hele eller dele af restauranten til et selskab eller en event, så læs mere på taarnet.dk/restaurant.Guidede ture
På nuværende tidspunkt er det ikke muligt at få en guidet tur, hverken som gruppe eller enkeltperson.Barnevogne og klapvogne
Det er ikke muligt at tage sin barnevogn eller klapvogn (ej heller paraplyklapvogn) med op i Tårnet, men det er muligt at parkere vognen ved indgangen i Kongeporten. Parkering af barnevogne og klapvogne er på eget ansvar, så medbring evt. en lås.Børn i restauranten
Børn er velkomne i restauranten i følgeskab med voksne. I restauranten er der 1 høj stol. Den kan ikke reserveres, men lånes ud til gæster med børn efter først til mølle-princippet.Puslefaciliteter
Der er puslebord på toiletterne på restaurantens etage.Kørestole
Både Udsigten og restauranten er tilgængelig for kørestolsbrugere. Vi opfordrer til at skrive om gangbesvær eller handicap i kommentarfeltet, når man booker – så kan vi kontakte jer i tilfælde af, at elevatoren ikke virker.Handicaptoiletter
Der findes handicaptoiletter på restaurantens etage.Handicapparkering
Handicapparkering findes på Christiansborg Slotsplads mellem Christiansborg Slotskirke og Slottet samt på Bertel Thorvaldsens Plads ved indgangen til Thorvaldsens Museum.Andre institutioner på Christiansborg
Christiansborg rummer udover Folketinget også en række magtfulde institutioner som Statsministeriet og Højesteret. Til slottet hører også en kirke, Christiansborg Slotskirke, og flere museer.
LÆS OM DE ØVRIGE INSTITUTIONER
Som besøgende på Christiansborg har du mulighed for at se De Kongelige Repræsentationslokaler, Det Kongelige Festkøkken, Ruinerne og De Kongelige Stalde.
- Kontakt
- English
DUER I TÅRNET
Tårnrummet på Christiansborg Slot er et pulterkammer. Her står gipsskulpturer og modeller, hvoraf nogle er så store, at de reelt ikke kan komme ud af rummet igen. Her har ting hobet sig op med tiden, her har tiden gjort holdt. Da tårnet blev opført i 1918 var det åbent mod himlen, og i en kort periode trak byens duer også herind og byggede reder. Men duer er smittebærere, så ret tidligt blev der lukket af for dem.
Duerne er også noget andet. De er et forbindelsesled, der binder tiderne sammen. De er en flok, der letter og lander, et vingesus over os. De er en enkelt fugls klare blik, en grå vinges changeringer. Der har altid været duer i byen, generationer af børn er vågnet til deres bløde kurren, har set dueflokkene samle sig på torvet og lette i et brus.
Der findes omkring 300 forskellige duearter, fordelt på 40 slægter. Duen er den ældst kendte tamfugl, og har været brugt som budbringer for mennesket i århundreder. Ordet due kommer fra det oldnordiske dúfa.
Duerne bor i naturen. Men de bor også i myterne, i den kollektive erindring, digtene og billederne. I Christiansborgs tårn kan man tænke på, at ordet due også bruges om politikere, som arbejder kompromissøgende i en større sags tjeneste.
Kunstneren Eva Koch har taget udgangspunkt i rummets funktion som opmagasineringssted, og hun har billedligt talt åbnet tårnet mod himlen og ladet duerne flytte ind. I al deres forskellighed – for der er mange slags duer, selv om det hyppigst er byduen, vi hilser på i hovedstaden.
Her i tårnet sidder de som noder på en tråd langs væggene, og gør som duer nu gør. Engang imellem flyver en af dem op, vi hører vingernes slag, og ser den lande et andet sted i rummet. Lyden er en lige så vigtig medskaber som billedet.
Eva Koch arbejder med videokunst, der er lavet specifikt til ét bestemt sted; hun bruger videomediet og lyden til at bringe rummet i spil, vække det til live. Ved at følge duernes omrids og fjerne baggrunden, kan hun frigøre dem fra videobilledets snærende ramme, og skabe en levende illusion. Et tredimensionelt billede, en forunderlig tidslomme, den besøgende kan træde ind i.
DUER I TÅRNET
Tårnrummet på Christiansborg Slot er et pulterkammer. Her står gipsskulpturer og modeller, hvoraf nogle er så store, at de reelt ikke kan komme ud af rummet igen. Her har ting hobet sig op med tiden, her har tiden gjort holdt. Da tårnet blev opført i 1918 var det åbent mod himlen, og i en kort periode trak byens duer også herind og byggede reder. Men duer er smittebærere, så ret tidligt blev der lukket af for dem.
Duerne er også noget andet. De er et forbindelsesled, der binder tiderne sammen. De er en flok, der letter og lander, et vingesus over os. De er en enkelt fugls klare blik, en grå vinges changeringer. Der har altid været duer i byen, generationer af børn er vågnet til deres bløde kurren, har set dueflokkene samle sig på torvet og lette i et brus.
Der findes omkring 300 forskellige duearter, fordelt på 40 slægter. Duen er den ældst kendte tamfugl, og har været brugt som budbringer for mennesket i århundreder. Ordet due kommer fra det oldnordiske dúfa.
Duerne bor i naturen. Men de bor også i myterne, i den kollektive erindring, digtene og billederne. I Christiansborgs tårn kan man tænke på, at ordet due også bruges om politikere, som arbejder kompromissøgende i en større sags tjeneste.
Kunstneren Eva Koch har taget udgangspunkt i rummets funktion som opmagasineringssted, og hun har billedligt talt åbnet tårnet mod himlen og ladet duerne flytte ind. I al deres forskellighed – for der er mange slags duer, selv om det hyppigst er byduen, vi hilser på i hovedstaden.
Her i tårnet sidder de som noder på en tråd langs væggene, og gør som duer nu gør. Engang imellem flyver en af dem op, vi hører vingernes slag, og ser den lande et andet sted i rummet. Lyden er en lige så vigtig medskaber som billedet.
Eva Koch arbejder med videokunst, der er lavet specifikt til ét bestemt sted; hun bruger videomediet og lyden til at bringe rummet i spil, vække det til live. Ved at følge duernes omrids og fjerne baggrunden, kan hun frigøre dem fra videobilledets snærende ramme, og skabe en levende illusion. Et tredimensionelt billede, en forunderlig tidslomme, den besøgende kan træde ind i.